Добруджа е известна като Житницата на България. Тя вече може да

...
Добруджа е известна като Житницата на България. Тя вече може да
Коментари Харесай

Знаете ли какво е камелина? Чисто новата култура се отглежда и у нас

Добруджа е известна като Житницата на България. Тя към този момент може да се похвали и с развъждането на чисто нова просвета. Името ѝ е камелина. Експериментално засадени са 10 декара в биологично сертифицирано поле край град Генерал Тошево от семейство Минчеви. Те се занимават със земеделие над 30 години. Досега гледали най-вече пшеница, само че биопроизводство. 

Биологичното земеделие без пестициди и препарати е доста по-трудоемко, а добивите надалеч по-ниски, само че пък си заслужавала. Затова някогашната учителка и химикът решили да пробват и с камелина.

" Очакванията се сбъднаха. Не бяхме положително настроени, тъй като беше доста изсъхнало, като го обработвахме. На 1 см трябваше да се засее камелината, остана доста на изсъхнало и аз изобщо не си мислех, че ще може да излезе, само че след това заваля и съумя да изникне ", споделя пред NOVA Йордан Михайлов, агроном.

В половината от пробното поле има единствено камелина, а в другата част тя е комбинирана с грах, който естествено обогатява почвата с азот.

" Грахът подхранва камелината, само че подхранва и самата почва за идващ стадий. Освен това, задушава плевелите тотално ", обяснява Милена.

Ползите от необикновеното за нашите ширини растение не свършват дотук. Семенцата са ситни, колкото връх на карфица, само че с високоолеинов заряд.

" Първо за храна на хората, второ за медикаменти, за козметика и за биогориво. От меленето пък се получава шрот, който е цялостен с протеини и за животните е доста хранителен. Съдържа омега 3 и аминокиселини, които са потребни за човешкото здраве, тъй че занапред следва да развиваме камелината като артикул ", уточни още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР